Yrityksen verkostoituminen Googlessa

Yrityksen verkostoituminen Googlen hakukoneiden näkökulmasta

Yrityksen verkostoituminen Googlen puolella on luonnollisen näkyvyyden kannalta todella tärkeää. Kyseessä on tärkeä osa off page -optimointia eli sivustosi ulkopuolella tapahtuvaa hakukoneoptimointia. Sitä voi tehdä joko tarkoituksella tai vahingossa, mutta ulkoa tulevat linkit sivustosi domainiin ovat hakusijoitusten kannalta merkittäviä – niillä voit sekä parantaa, että huonontaa näkyvyyttäsi luonnollisten hakutulosten puolella. Yrityksen verkostoituminen on ollut Googlelle kautta historian tärkeää. Sivustojen välinen linkkaaminen on ollut yksi tärkeimmistä tavoista saada domain arvokkaaksi ja luotettavaksi Googlen hakubottien ”silmissä”. Yltiöpäinen linkkaaminen voi olla myös haitaksi, mikäli sivustoosi ulkoapäin tulevat linkit noteerataan roskalinkeiksi ja sellaisia tulee liikaa. Käymme hyvä- ja huonolaatuiset linkit tarkemmin läpi seuraavissa kappaleissa.

Googlen yksi merkittävä algoritmipäivitys linkittämisen suhteen oli nofollow HTML-merkintä. Nofollow-merkinnällä pyritään estämään maksettujen linkkien kahlaaminen hakutuloksia varten. Nofollow-merkintää edellytetään siis maksetuissa linkeissä ja mikäli sivuston ylläpitäjä ei käytä kyseistä komentoa, saattaa siitä seurata haittaa hänen omalle sivustolleen näkyvyyden kannalta.

– tärkeä merkki optimoinnin kannalta

Google on aina arvostanut arvokkaita, ulkoapäin sivustolle tulevia linkkejä. Se on itse asiassa erottanut Googlen muista hakukoneista jo aikojen alussa. Google pyrkii koko ajan algoritmipäivityksillään viemään hakutuloksia siihen suuntaan, että sisällöllä on eniten väliä. Mutta se ei todennäköisesti koskaan pysty poistamaan verkostoitumisen voimaa algoritmeillään.

Miten yrityksen verkostoituminen tehdään hyvin?

Kannattaa hakea luonnollisia linkkipaikkoja esimerkiksi yhteistyökumppaneiden tai oman alan foorumeiden kautta. Tämän kaltaisilta tahoilta voit saada sekä arvokkaita, että luonnollisen oloisia linkkejä sivustollesi. Yleensä myös ilmaiseksi tai vaihtokauppaa vastaan, mikäli pyydät linkkiä sivustoosi yhteistyökumppanilta.

Mitä ovat trust flow ja citation flow? Aloita yrityksen verkostoituminen auktoriteettisivustoilta

Gigantti.fi on hyvä esimerkki oman toimialansa auktoriteettisivustosta

Pyri saamaan tai luomaan linkkejä sivustoosi auktoriteetti-domainien kautta. Kaikenlaiset markkinajohtajat omilla aloillaan ovat lähestulkoon aina myös auktoriteetti-domaineja. Koska niitä linkataan paljon ja niiden kävijämäärät ovat suuria. Ne antavat siis luotettavan kuvan itsestään Googlelle. Siksi yrityksen verkostoituminen Googlen puolella on syytä aloittaa auktoriteettien kautta – tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Linkkaamista voi tehdä itse tai sitä voi pyytää alan ammattilaiselta. Se tosin kuuluu arveluttaviin grey ja black hat -optimoijien tekniikoihin, joten se on syytä tehdä oikein. Optimointitekniikoista voit lukea lisää täältä.

Otetaan esimerkiksi gigantti.fi tarkasteluun hyvänä esimerkkinä. Mekin linkkaamme kyseistä markkinajohtajaa omalla toimialallaan, koska kyseessä on niin kova auktoriteetti, jota on helppo käyttää esimerkkinä. HUOM! kyseessä ei ole maksettu linkki, joten nofollow-merkintä ei ole tarpeen. Giganttiin johtaa suuri määrä linkkejä sivuston ulkopuolelta, koska sille on helppo antaa sitaatteja ympäri verkkoa, onhan se markkinajohtaja. Siksi mekin sitä nyt linkitämme. Lisäksi sivusto on Googlen silmissä toimialallisesti relevantti, koska se tarjoaa kattavasti oman toimialansa tuotteita ja sivustolle tulee paljon kävijöitä niiden perässä. Gigantti.fi saa siis todella hyvät pisteet hakukoneiden näkökulmasta.

Otimme Gigantin domainiin liittyen kuvakaappaukset hakukoneoptimoinnissa käytettävistä metriikoista. Toisessa kerrotaan kyseisen sivuston Trust Flow ja Citation Flow sekä sivustolle johtavien linkkien määrä sekä viittaavien IP-osoitteiden määrä. Sivustoon tulee todella paljon luotettavia linkkejä, luotettavilla ankkurilinkeillä eli niitä ei ole liikaa hakusanoilla linkitetty. Siitä voi helposti saada Googlelta rangaistuksen.

Trust Flow ja Citation Flow ovat todella hyvää luokkaa Suomen markkinoihin verrattuna. Molemmat ova Majestic® Marketing Search Engine and SEO Backlink Checker -palvelun metriikoita joilla mitataan sivuston arvostusta. Trust Flow on lukema nollan ja sadan väliltä, joka kertoo sivuston luotettavuuden verkostoitumisen kannalta. Citation Flow on myöskin lukema nollan ja sadan väliltä. Se kertoo sivuston vaikutusvaltaisuuden. Molemmat siis Google-näkyvyyden kannalta tärkeitä lukemia, mitä korkeammat ne ovat.

Mitä on yrityksen verkostoituminen Googlessa? Saat sen selville blogistamme

Moz antaa hyvää tietoa sivuston luotettavuudesta

Toinen kuva on Moz Open Site Explorer -palvelusta otettu. Siinä on käytössä SEO-alan tärkeän vaikuttajan, Mozin omat metriikat, joiden avulla voidaan määrittää sivuston ja domainin auktoriteetit: Page authority ja Domain authority -lukemilla. Periaatteessa ne kertovat samaa asiaa kuin Majesticin vastaavat mutta hieman eri näkövinkkelistä. Metriikoiden taustalla on molempien tahojen omat tavat mitata kyseisiä tilastoja. Lisäksi Moz antaa sivustoista aina myös Spam Score -arvot, jonka avulla nähdään onko sivustolla vaaraa joutua spämmisivuston maineeseen hakukoneissa. Mozilla on 17 eri tekijää, joilla se mittaa spämmin vaaraa. Gigantti saa 1 pisteen mikä on vielä kelpo suoritus.

Summa Summarum: jos saat linkin omalle sivustollesi Gigantin tasoisilta tai vähän huonommiltakin auktoriteettisivustoilta, parantaa se oman sivustosi näkyvyyttä. Mikäli linkki on vieläpä dofollow, on se nofollow-linkkiä arvokkaampi. Pyri siis saamaan luonnollisia linkkejä sivustoosi. Ei maksullisistakaan haittaa ole, mikäli ne on merkitty oikein.

Yrityksen verkostoituminen haitallisesti

Yrityksen verkostoituminen voi toki olla haitallista. Harvoin tilanne on tämä, mutta jotkut sivustot saattavat täyttää edellä mainitut Spam-sivuston tunnusmerkit tai ovat vain yksinkertaisesti täysin arvottomia domaineja. Jos ”saat” useita linkkejä sivustoosi tämän kaltaisilta sivustoilta, kannattaa harkita kyseisten linkkien mitätöimistä. Huonojen linkkien mitätöimistä varten on olemassa Googlella oma palvelu: Disavow links tool – tutustu ohjeistukseen täältä.

Disavow links toolin käyttöönotto onnistuu Search Consolen avulla. Miten otat käyttöön Search Consolen? Aihetta sivusimme hieman jo tässä kirjoituksessamme.