Mikä on long tail eli pitkän hännän hakutermi?

Long tail eli pitkä häntä hakutermeissä

Hakukoneoptimoinnista puhuttaessa ja etenkin hakusanatutkimusta tehdessä olet todennäköisesti törmännyt long tail -hakutermiin eli pitkän hännän hakulausekkeihin. Kyseessä on lähes aina hakulauseke eli useammasta sanasta koostuva melko paljon haettu pääaihetta sivuava relevantti haku. Toki pitkä häntä on yhden hakusanan hauissakin tuttu näky, varsinkin tarjousta metsästäessä. Lyhyesti ja ytimekkäästi: long tail on oleellinen avainsana/-lauseke, jolla on vähemmän kilpailua ja hakua kuin päähakusanalla.

Long tail hakusanat – miten niitä kannattaa käyttää?

Long tail -avainsanat ovat optimoinnin ammattilaisille mieluisa asia. Niillä saat sivustollesi melko varmasti liikennettä. Kilpailu long tail -hakutermeillä on lähes aina vähäistä, ainakin vähäisempää kuin itse päähakusanoilla. Mutta oleellisuus voi olla sitäkin kovempaa. Pitkän hännän hakusanat ja -lausekkeet astuvat nimittäin siinä vaiheessa kuvaan, kun haetaan jotain tarkennusta itse asiaan – niiden merkitys on siis tärkeämpi kuin moni suomalainen yrittäjä tai yritys osaa kuvitellakaan. Siksi pitkät hännät kannattaa handlata.

Otetaan muutama esimerkki pitkästä hännästä:
”tankkasin bensaa diesel autoon”
”tekemistä lasten kanssa helsingissä”
”aamiainen helsinki arkipäivä”
”naisten vaatteet netistä nopea toimitus”

Jos sinulla on vaikkapa ravintola, mieti mitä erikoispalveluja siellä tarjoat tai mitkä ovat myyntivalttisi ja kerro niistä rohkeasti käyttäjille. Saman kysymyksen voit esittää minkä tahansa yrityksen ja palvelun kohdalla.

Pitkä häntä eli long tail hakusana ravintolaan liittyen

Yksinkertainen esimerkki long tail hausta ravintolaan liittyen

Long tail haku tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että haetaan yksittäisen tärkeän päähakusanan lisäksi tarkempaa termiä tai hakulauseketta. Eli pelkkä “ravintola” haku muuttaakin muotoaan pidemmäksi hännäksi ja aletaan etsiä ravintolaa, joka antaa hakijalle jotain tiettyä. Oli se sitten aukioloa sunnuntaisin tai gluteenitonta aamupalaa arkisin. Jos sinulla on bisnes, joka pystyy vastaamaan mahdollisimman yksityiskohtaisiin hakuihin, olet vahvoilla long tail hakujen nappaamisessa. Sinun täytyy vain opetella kertomaan asioista käyttäjille ja hakukoneille.

Esimerkit olivat melko yksityiskohtaisia hakuja mutta pitkä häntä voi olla yleisempääkin asiaa. Voit tarjota ns. peruskauraa toimialasi kilpailijoihin nähden ja silti tarjota long taileja hakukoneille. Kuten edellä mainittiin, long tail haku voi ihan hyvin olla pelkästään sijaintiin, aukioloaikoihin tai perustekemiseen liittyvää – aina ei tarvitse olla todella uniikkia palvelutarjontaa merkityksellisten long tail hakujen nappaamiseen.

Pitkä häntä -hakusana konvertoi ja kerää liikennettä

Tarkemmat haut tarkoittavat sitä, että haun tekijä todennäköisesti tietää tarkkaan mitä haluaa. Hakija on melko pitkällä ostoprosessissaan. Tämän vuoksi bisneksesi kannalta oikea long tail -hakuliikenne konvertoi todennäköisesti paremmin kuin pelkän yhden avainsanan orgaaninen kävijäliikenne.

Se mikä on varmaa pitkiä häntiä käytettäessa, orgaaninen kävijäliikenne kasvaa. Saat enemmä maksuttomia kävijöitä sivustollesi ja kyseiset kävijät ovat vieläpä tositarkoituksella liikenteessä – he ovat halunneet juuri sinun kotisivuillesi koska vastasit heidän tarkennettuun hakuun.

Missä pitkähäntää sitten käytetään?

Sisällön tärkeimmät alueet löydät hakukoneoptimoinnin oppaastamme tai SEO-blogistamme hieman syvällisemmin mutta tässä nopea otsikkotason kertaus, missä long tail auttaa sivustosi näkyvyyttä:

 • Lähdekoodiin syötettävä sivun title, joka näkyy myös hakutuloksissa
 • Artikkelin otsikot (h1, h2, h3 jne.)
 • Kuvien nimet ja vaihtoehtoinen tekstikenttä (alt-teksti)
 • Leipäteksti eli varsinainen tekstisisältö sivustollasi

Yllä mainittuna siis ne kaikkein tärkeimmät paikat, joissa long tail avainsanojen merkitys korostuu. Metakuvaus tai url-osoite ovat myös paikkoja jonne pitkä häntä voi pääavainsanan lisäksi mahtua mutta varsinkin urlin kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei liikaa venytä sitä tai lankea ylioptimointiin eli täytä liikaa hakusanoilla sitä.

Sisällöstä se pitkähäntäinenkin ponnistaa

Kaikki edellä mainitut osiot nettisivuillasi sisällön leipätekstiä lukuun ottamatta ovat rajattuja, joten varsinainen sisältö eli tuo leipäteksti, on long tailien kannalta se paras paikka. Sisällössä pituus ei rajaa mitenkään pitkähäntäisten käyttöä, päinvastoin, Google tykkää kun teet runsaita tekstisisältöjä. Käytettävyys ei myöskään ole ongelma, sillä pitkät tekstit voi sijoittaa niin, ettei konversio kärsi. Ei kaikkien käyttäjien tarvitse lukea tekstejäsi loppuun vaan voit ohjata malttamattomimmat sivustollasi eteenpäin kohti haluttua tavoitetta. Konversio-optimointi on syytä pitää siis mielessä myös!

No miten sitten lisäät long tail -termejä kotisivujen tekstisisältöihin? Kirjoittamalla riittävästi tietenkin!

Käsittele omia tuotteitasi ja palvelujasi mahdollisimman monipuolisesti. Kerro totta kai niiden ominaisuudet mutta kerro myös hyödyt kansankielellä. Kerro myös tuotteen tai palvelun käytöstä sekä huollosta. Kerro kaikesta, mikä on oleellista tarjontasi kannalta – voit jopa tarjota yleishyödyllistä tietoa ja vinkkejä aiheisiisi liittyen, mikäli ne eivät paljasta liikaa liiketoiminnallisia salaisuuksia käyttäjille. Aivan kuten me teemme tämän SEO-blogimme kanssa.

Blogi on loistava tapa saada lisää kävijöitä sivustollesi. Voit helposti tarjota asiantuntijavinkkejä kuluttajille ja siinä samassa tehdä pari kauppaakin, koska kaikki tee-se-itse hakijatkaan eivät aina jaksa tehdä kaikkea itse. Monesti juuri ohjeiden hautkin voivat johtaa kyseisen palvelun myyntiin, kun todetaan että asian ymmärrys tai omat rahkeet eivät riitä. Ja vaikka et blogisi avulla saisi lisättyä myyntiä oleellisesti, lisäät todennäköisesti kävijäliikennettä joka taas parantaa sivustosi asemia Googlen näkövinkkelistä.

Esimerkkejä siitä, miten asiantuntija voi kertoa omista työvaiheistaan ja houkutella long tail hakijoita:

 • Remppafirma erittelee eri remonttien työvaiheita
 • Elintarvikkeiden kauppias tarjoaa reseptejä kattavasti
  • valmistus ja ainesosat sekä ohjeet eri käyttöjä varten poikivat varmasti hakuja
 • Vaatekauppa antaa pukeutumisvinkit tai ohjeet juhlapukeutumiseen
  • mitä kannattaa pukea cocktail-kutsuille, häihin tai rippijuhliin, mistä löytyy musta mekko eri tilaisuuksiin
 • Asunnon kuntotarkastaja kertoo miten mahdolliset kosteusongelmat voi tunnistaa
 • Autokorjaamo antaa huoltovinkkejä tai vastauksia ongelmiin
  • mitä teen kun tankkasin väärin tai jarrut vinkuu
Pitkän hännän hakusanoja yrityksille

Googlen ennakoiva haku antaa hyvät lähtökohdat pitkähäntien metsästykseen

Semanttisuus osana sisällöntuotantoa

Semantiikka on Google-haussa kultaa. Olet ehkä joskus saattanut nauraa isovanhempien Google-hauille. Heillä on saattanut olla tapana kirjoittaa todella uniikki ja kysyvä haku. Et kuitenkaan naura enää, sillä internet tarjoaa yhä enemmän ja tarkemmin vastauksia tarkkoihin kysymyksiin. Sitä on long tail -optimointi parhaimmillaan. Isoisäsi saattoi hakea vaikkapa vaikkapa:

”miten pitää pukeutua hautajaisiin”

Tämä on Googlellekin täysin validi kysymys ja saattaa paremman puutteessa (= hakutermi ei esiinny sivustolla) ohjata pukukoodia tarjoaviin tuloksiin. Sitä on Googlen ymmärtämä semantiikka. Koska Google ymmärtää sanojen merkityksiä ja ennen kaikkea rinnakkaismerkityksiä. Tämän vuoksi hakemisen ja sitä myöden myös sisällöntuotannon tulevaisuus on semantiikassa. Sinun ei ole pakko enää luoda järkyttävä määrä laskeutumissivuja yhdelle samalle tuotteelle sen eri kutsumanimien mukaan, vaan voit yhdistää kaiken informaatiotulvan yhdelle tai muutamalle laskeutumissivulle – termien kilpailun ja semanttisuuden mukaan. Hakukoneet ymmärtävät nykyään miten teemat tai aiheet ja sanat liittyvät toisiinsa.

On mielenkiintoista nähdä miten kysymykset tulevat yleistymään jatkossa, mm. puhehaun takia. Kenties tämäkin mummo on edellä aikaansa ja jossain vaiheessa Googlelle täytyy olla kohtelias puhutellessa.

Tulevaisuudessa hakukoneisiin syötetään todennäköisesti entistä pidempiä hakuja ja hakubotit selvittävät hakujen merkityksiä entistä paremmin. Hakutuloksista tulee jopa nykyistäkin personoidummat ja saat paremmalla varmuudella hakujesi merkityksiä vastaavat tulokset. Siksi yritystenkin kannattaa ajatella sisällöntuotantoa laajoina kokonaisuuksina. Pyri vastaamaan mahdollisimman kattavasti huutoon – siis tässä tapauksessa hakuihin.

Miten löytää parhaat long tail -hakusanat?

Mitä sitten teet, jotta löytäisit relevantit haut ja kysymykset, joita toimialaasi liittyen esitetään? Nyt kun ymmärrät long tail -avainsanojen merkityksen, on aika ottaa tarjolla olevat työkalut käyttöön. Alla muutamia vinkkejä.

Googlen ennakoiva haku eli Google Suggest

Google osaa ehdottaa suosittuja hakuja, kuten kuvakaappauksemme tässä artikkelissa osoittavat. Totta kai mukaan mahtuu myös omituisia vaihtoehtoja mutta aika usein Google antaa ihan relevantit kysymyksen asettelut suoraan nenäsi eteen. Osa Googlen ehdotuksista on fiksuja ja jopa suoraan lauseeksi puettuja eli helppoja sisällöntuotannon näkökulmastakin katsottuna. Hakufraasien arvioidut hakumäärät saat napattua niihin tarkoitetuilla työkaluilla.

Aloita vaikkapa oman avainsanasi kirjoittamisella hakukenttään ja katso millaisia ehdotuksia saat. Mikäli Google ei tässä kohtaa anna vielä kunnon variaatioita, kokeile hypätä asiakkaan kenkiin ja yritä kysyä Googlelta jotain aiheeseesi liittyvää.aan valitse niistä omaan palveluusi parhaiten sopivat.

Google Suggest -ehdotuksia kahlaavia työkalujakin on olemassa, kuten esimerkiksi Keywordtool.io

Erilaiset hakusanatyökalut

Keyword.io-työkalusta päästäänkin hakusanatyökalujen maailmaan. Näitä löytyy monenlaisia, niin ilmaisia kuin maksullisia, eri ominaisuuksien kera. Keywordtool.io ja Übersuggest Soovel antavat mm. Googlen ehdotukset.

Hakusanojen kilpailuasteet ja kuukausittaiset hakumääräarviot saat taas useimmiten maksullisilla työkaluilla. Osa näistäkin on tiettyyn pisteeseen asti ilmaisia eli rajatuilla tunnuksilla voit tehdä ilmaisia hakusana-arvioita tietyn määrän päivässä. Keyword Revealer ja Keywor Finder ovat ehkä tunnetuimmat työkalut hakusanojen volyymien ja kilpailun kartoittamiseen.

Keyword Finder on oiva hakusanatyökalu

kwfinder.com tarjoaa luotettavan maksullisen hakusanatyökalun

Google Related Searches

Palataan vielä normaaliin Google-hakuun, josta Google Suggest bongauksetkin voi manuaalisesti kokeilemalla tehdä. Kun olet suorittanut haun, Googlen hakutuloksissa näkyvät ensin ylämainokset, sitten orgaanisia tuloksia ja lopuksi vielä “Related Searches” eli hakusi aiheeseen liittyviä muita hakuja. Liittyvät haut näkyvät ainoastaan suosituissa Google-hauissa ja ne antavat arvokasta tietoa siitä, minkälaisia pitkän hännän hakutermejä sinunkin kannattaisi ottaa huomioon.

Maksullisen mainonnan analysointi

Jos sinulla aktiivinen AdWords-kampanja, tarkista raportista ne hakusanat, joiden kautta sivustollesi tullaan. Älä siis liikaa huomioi valitsemiasi avainsanoja vaan ota käyttöön toteutuneet klikit. Mene AdWords-kampanjaan ja klikkaa Keywords > Search terms. Riippuen kampanjan asetuksista, näet sieltä mielenkiintoista tietoa sivustosi mahdollisista kehityskohteista. Hyvin konvertoivat long tailit kannattaa ottaa lähempään tarkasteluun. Löytyykö kyseisille termeille oma laskeutumissivunsa ja onko sellaiselle kenties tarvetta? Tai voiko joku olemassa oleva alasivu kattaa hyvin konvertoivan long tail -haun tehokkaasti pienen optimoinnin jälkeen?

Kilpailijat tietävät yllättävän paljon

Kilpailijoiden sivustot voivat antaa yllättävän paljon infoa termeihin liittyen. Tee vaikkapa haku jollain toimialasi päähakusanoista ja katso mitä pitkä häntä -hakulausekkeita kilpailijat ovat luoneet. Haussa hyvin menestyvien kilpailijoiden sivuilta saat varmasti hyviä vinkkejä omille sivuillesi. Puhuvatko he tuotteistaan jollain eri termeillä, joita itse et ole huomioinut lainkaan? Antavatko he sivuillaan vastauksia sellaisiin kysymyksiin, joihin sinäkin voisit vastata?

Asiakkaat opettavat paljon

Jos sinulle on ehtinyt kertyä jo kunnon asiakaspankki, joka saa yritykseltäsi säännöllisesti palvelua, olet todennäköisesti joutunut vastaamaan heidän kysymyksiinsä puhelimitse, kasvotusten tai sähköpostilla. Kerro yleisimmät vastauksesi myös nettisivuillasi!

Wikipedia ja foorumit opettavat myös

Wikipedia ei anna suoria vastauksia mutta tarjoaa mielenkiintoisia viitteitä mahdollisista long tail -termeistä. Myös alasi keskustelufoorumit voivat tarjota hyviä aiheita. Ja voihan sitä löytää vaikka Vauva.fi:stä relevantteja asioita hakutermien suhteen, jos vaan sattuu törmäämään fiksuun käyttäjään, jolla on relevantti kysymys. Jälkimmäinen esimerkki on toki harvinaista.
Jos kysymykset liittyvät vaikkapa suoraan tarjoamaasi uotteeseen tai palveluun, käsittele kyseinen asia juuri sen palvelun tai tuotteen kuvaussivulla. Jos asiakkaan kysymys on yleisluonteinen, tee siitä relevantti artikkeli blogiisi.

Mitä äsken opimme?

Long tail eli pitkä häntä -hakusanat ovat kaikin puolin tärkeitä, etenkin suuren kilpailun toimialoilla. Niiden avulla erotut kilpailijoistasi ja saat sivustollesi lisään ilmaista liikennettä, vaikka et sijoittuisikaan suuren hakuvolyymin ja kilpailun hakusanoilla tulosten etusivulle.

Miten saat kiinni tärkeimmät long tail -avainsanat? Tee mahdollsimman kattavasti sisältöä palveluistasi ja pyri sisällön avulla antamaan enemmän lisäarvoa kuluttajille kuin kilpailijat. Tutki mitä Google tekee ja ehdottaa sekä miten pahimmat kilpailijasi näkyvät Googlessa. Poimi ainoastaan sellaiset pitkähännät, jotka liittyvät palveluusi jollain tavalla. On turha yrittää hakea epäoleellista trafiikkia sivustolle. Hyödynnä vain relevantteja hakusanoja, löydät niitä varmasti.

Ja aina voit kääntyä ammattilaisen puoleen jos homma tuntuu vaikealta, me pystymme varmasti lisäämään näkyvyyttäsi ja ajamaan lisää liikennettä sivustollesi.

Ota siis yhteyttä, jos hakukoneoptimointi ja long tailit tuntuvat vaikeilta.