Google ja kotisivut – mitä sinun tulee tietää sivuja julkaistaessa

Optimointi ja kotisivut sekä Google - pyhä kolminaisuus

Optimointi, kotisivut ja Google – siinäpä pyhä kolminaisuus. Jos et ole näitä kolmea asiaa huomioinut, on yrityksesi löydettävyys netissä vaikeaa. Ainakin silloin kun puhutaan luonnollisesta näkymisestä. Maksettua mainontaa voi tuloksellisesti johtaa ei-optimoituihin kotisivuihin. Toki se ei ole kannattavaa, jos sivusto on täysin retuperällä. Esimerkiksi Google AdWords -hakusanamainonta toimii parhaiten sivustolle, joka on myös luonnollisia hakutuloksia varten optimoitu mahdollisimman hyvin. Sivusto saa paremmat laatupisteet, jotka siivittävät sen korkeampaan lentoon myös maksetun hakusanamainonnan puolella.

Miten kotisivut näkyvät parhaiten Googlessa?

Muista testata, miten kotisivut skaalautuvat kapeamman näytön omaavalla läppärillä

Mistä kannattaa pitää huolta kun julkaisee kotisivut?

Jotta homma ei menisi täysin paasaamiseksi, keskitytäänpä nyt siis käytännön vinkkeihin. Sivuston rakennetta ja toimivuutta mietittäessä pyri logiikan kautta voittoon. Looginen ajattelu vie melko pitkälle myös optimoinnin näkökulmasta. Sivustoista voi tehdä hakukoneystävälliset vaikka ei ymmärtäisikään kovin paljon hakukoneoptimoinnista. Esimerkiksi:

  • Tee selkokieliset kohde-urlit kaikille alasivuille, tai ainakin edes tärkeimmille. Urlin on hyvä olla selkeää ja ytimekästä suomea, eikä siansaksaa tai numeroita vailla merkitystä.
  • Muista täyttää myös metatiedot. Niin etusivun kuin jokaisen alasivunkin ”meta title” ja ”meta description” on syytä olla uniikki. Google vihaa duplikaattisisältöä niin metatietojen kuin varsinaisen sisällönkin suhteen. Metatiedot näkyvät hakusijoitusten kuvauksissa ja niistä hakubotit poimivat oleellista tietoa.
  • Optimoi myös mobiiliin – nykypäivänä sivuston pitää olla mobiiliresponsiivinen jo pelkästään käytettävyyden mutta myös löydettävyyden kannalta. Kannattaa miettiä, miten sisällöt ja grafiikat näkyvät mobiilissa – Google rakastaa pitkiä tekstejä ja rikasta sisältöä mutta se ei saa rikkoa käyttäjän ohjaamista kohti haluttua maalia sivustolla. Pyri siihen, että ”call to action” on kunnossa ja käyttö mahdollisimman helppoa. Tee klikattavat puhelinnumerot ja yhteydenottopyynnöt, ohjaa käyttäjä sinne minne hän ja sinä haluat hänen menevän.
  • Panosta palvelimiin eli älä aina osta sitä halvinta palvelintilaa, sivuston nopeus vaikuttaa myös löydettävyyteen. Se toki vaikuttaa käytettävyyteenkin.
  • Pakkaa kuvat ja grafiikat riittävän pieniksi, tämäkin vaikuttaa sivuston nopeuteen.
Responsiivisuus vaikuttaa kotisivujen sijoituksiin Googlessa

Mobiiliresponsiiviset kotisivut sijoittuvat paremmin Googlessa kuin ei-responsiiviset

Kun kotisivut ovat julkaistu

Ovatko ne todella julki?

Jep, liian usein sivuston kehittäjä unohtaa laittaa sivuston näkymään hakukoneissa

Aivan liian usein olemme törmänneet asiakkaan sivustoon, joka ei itse asiassa ole edes virallisesti julki. Jopa eräs monikansallinen yrityskin on sortunut tähän virheeseen, kun teki maakohtaiset alasivut päädomaininsa alle: unohti laittaa ne näkymään myös hakukoneissa. Ja kyseessä ei suinkaan ollut vain Suomen sivusto, vaan useampi maakohtainen saitti.

Tätä varten on yleensä julkaisujärjestelmissä omat kohtansa. Esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmässä on asetuksissa kohta ”Lukeminen”, jonka alla sijaitsee:

  • Hakukonenäkyvyys ja tämän vieressä ”Kiellä sivuston näkyminen hakukoneissa”. Tässä kohtaa on laatikko, jossa automaattisesti ruksi. Kyseisen ruksin poistamalla varmistat näkyvyyden hakukoneissa.
Muista näyttää kotisivut Googlelle

WordPress ja sivuston näkyvyyden säätäminen

Muista tarkistaa myös robots.txt

Robots.txt on paikka, jonne helposti voi sattua virheitä eli vaikkapa väärillä komennoilla blokkaat tärkeitä sivuja hakuboteilta. Disallow-komennolla pystyt säätämään ainakin hyvin käyttäytyvien hakubottien näkemistä, ja sillä myös voidaan vahingossa blokata Googlelle tärkeitäkin asioita.

Esimerkiksi tyylimäärittelyitä ei kannata piilottaa, sillä Google haluaa muodostaa mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan kotisivuista. Tällöin on hyvä näyttää Googlen hakuboteille kotisivut mahdollisimman kattavasti.

Robots.txt-tiedostossa koko sivuston näkymisen kieltäminen käy näin:

User-agent: *
Disallow: /

Jos haluat näyttää koko sivuston, on tämä komento oikea:

User-agent: *
Disallow:

Kun haluat kieltää tiettyjen asioiden näkymisen:

User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /tmp/
Disallow: /junk/

Jos haluat poissulkea tietyn hakubotin:

User-agent: BadBot
Disallow: /

Tai jos haluat näyttää vain tietylle hakubotille:

User-agent: Google
Disallow:

User-agent: *
Disallow: /

Lähetä sivut Googlelle

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: muistaa ilmoittaa kotisivut Googlen hakemistoon. Teimme kattavan artikkelin aiheesta ja sen voit lukea täältä.

Kun ilmoitat kotisivut Googlelle, nopeuttaa se sivuston näkyvyyttä. Kotisivut indeksoituvat nopeammin Googlen hakemistoon ja ovat näin nopeammin näkyvissä. Voit ilmoittaa kokonaisen sivuston tai yksittäisiä alasivuja sitä mukaa, kun niitä julkaistaan jo olemassa oleville kotisivuille.

Varsinkin uuden sivuston ilmoittaminen Googlelle on kannattavaa.