Hakukoneoptimoinnin opas

Hakukoneoptimointi on nostanut päätään viime vuosina ja etenkin vuonna 2016 se tuntuu olevan yhä useampien huulilla. Ei tietenkään ihme, sillä hyvä luonnollinen Google-näkyvyys on melko ylivoimainen asema, kun vertaa muuhun internet-markkinointiin. Tässäpä kaksi merkittävää lukua tukemaan kyseistä väitettä:

  1. 78 % kuluttajista Suomessa aloittaa yrityksen, palvelun tai tuotteen etsimisen hakukoneesta. Googlen osuus kaikista käytetyistä hakukoneista Suomessa on ollut yleensä yli 80%. Hyvä Google-näkyvyys saavuttaa siis todella kattavasti ostavia asiakkaita netistä.
  2. Tutkimukset osoittavat, että yli 80 % käyttäjistä klikkaa mieluummin luonnollsta hakutulosta kuin maksettua AdWords-mainosta.

Ota kattava SEO-strategia käyttöösi

On kai sanomattakin selvää, että jos sinulla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista SEO-strategiaa käytössäsi, on syytä ottaa sellainen heti työn alle. Yhä useampi yritys on vasta viime vuosina herännyt hakukoneoptimoinnin tärkeyteen, joten kilpailun koveneminen on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa hakukonenäkyvyyksissä. Siksi myös sinun yrityksesi kannattaa otta hakukoneoptimointi osaksi digitaalisen markkinoinnin strategiaa vuonna 2016. Ei väliä, tukeutuuko bisnes verkkokauppaan tai palvelulupaukseen tai johonkin muuhun. Sen on syytä näkyä Googlessa. Hakukoneoptimointi on osa Digibyrån tarjontaa, mutta ajattelimme valaista hieman tarkemmin mistä on kyse. Siksi kirjoitimme oppaan sinua varten.

Google - hakukoneoptimointi opas

Google tarjoaa omat ohjeistukset – lataa hakukoneoptimoinnin opas täältä

Google antaa myös omia suosituksiaan ja ohjeistuksiaan siitä miten Googlessa saa sivuston näkymään paremmin. Olemme kasanneet tänne sekä Googlen laatumääräyksiä, että omia hyväksi todettuja havaintojamme. Google kuitenkin saa AdWords-mainosten avulla niin ison kasan liikevaihtoa, että kaikkia sen ohjeistuksia ei välttämättä kannata ainoana totuutena ottaa. Ainakaan ilman testausta.

Mitä hakukoneoptimoinnissa tulee ottaa huomioon?

Alla listattuna kattava hakukoneoptimoinnin opas eli mitä sinun kannattaa huomioida SEO-strategiaa miettiessä.

Tee syvällinen hakusanatutkimus

Valitse juuri sinun yrityksesi kannalta oleellisimmat hakusanat, jotka huomioidaan SEO-tekemisessä. Oikeiden hakusanojen merkitys voi olla ratkaisevampi kuin luuletkaan. Selvitä millä hakutermeillä palveluitasi haetaan eniten – ota huomioon myös pitkän hännän (long tail) hakutermit, joilla on yleensä helppo kerätä relevantteja hakutuloksia sivustollesi. Long tail -hakutermit ovat yleensä vähemmän kilpailtuja ja toki myös vähemmän haettuja, mutta silti erittäin oleellisia hakutermejä maksavien asiakkaiden metsästyksen kannalta.

Googlen AdWords tarjoaa maksuttoman avainsanatyökalun, jolla voit tarkastella avainsanoja sekä niiden kuukausittaisia hakumääriä. Google tosin hiljattain muutti työkalua siihen suuntaan, että hakuvolyymien tarkastelu on entistä epämääräisempää. Siksi kannattaa harkita maksullisen hakusanatyökalun käyttämistä

Sisältö on kuningas – luo laajoja kokonaisuuksia

Sanojen määrä kotisivuilla on entistäkin tärkeämpää. Kovan kilpailun myötä yksi varma tapa saada sivusto ränkkäämään on luoda paljon tekstiä. ”Content is king” eli sisältö on kuningas, tätä mantraa kaikki hakukoneoptimoijat hokevat. Hakutuloksissa parhaiten sijoittuvat nettisivut tarjoavat useimmiten jopa yli 1000 sanaa per alasivu, ainakin kilpailluimmilla termeillä. Etenkin nettisivujen etusivulle kannattaa tarjota hakuboteille vastinetta, mutta myös muut alasivut ovat riippuvaisia laajasta sisällöstä. Sivuston laajuutta kannattaa myös kerryttää eli laita staattisten palvelukuvausten lisäksi sivustolle paljon myös muuta sisältöä. Jatkuvasti päivittyvä blogi on mm. oiva tapa saada enemmän relevanttia kontekstia indeksoitumaan Googlen hakemistoon.

Sanalaskuri on loistava tapa tarkistaa nopeasti sivujesi sanamäärä. Sanalaskureita löytyy joka lähtöön, alla pari vaihtoehtoa:

Luo aina uniikki sisältö

Uniikit kuvat ja uniikki teksti ovat kaiken a ja å. Sisällön merkitys on tärkeä, kuten edellä jo mainitsimme mutta teroitettakoon vielä sen verran keihään kärkeä, että pyri yksilölliseen tekstiin. Älä kopioi muilta sivustoilta suoraan tai jos haluat välttämättä pienen rimpsun muualta lainata, tuo se vahvasti esille että kyseessä on lainaus. Verkkokaupat ovat usein ongelmallisia tämän asian suhteen, sillä usein valmiit tuotekuvaukset tulevat suoraan valmistajalta. Niitä saattaa siis löytyä muiltakin sivuilta. Pyri kuitenkin siihen, että edes puolet sivustosi sisällöstä on itse tuotettua.

Kuvapankkikuvia voi toki käyttää mutta omat kuvat ovat aina parempia, jos vain niiden laatu on priimaa. Toki vaikkapa verkkokauppaa pitäessä on hyvä säilyttää se myyntiaspekti, joka isojen brändien valmiissa tuotekuvissa tulee mukana. Optimoi kuitenkin myös muualta saadut kuvat – näin saat niistä uniikit ja erotut todennäköisesti samaa tuotetta tarjoavasta kilpailijasta.

Avainsanat ja niiden käyttö tekstisisällössä

Google on nykypäivänä entistä fiksumpi avainsanoja tarkistaessaan. Nykyään se osaa tsekata yhä paremmin taivutusmuodot ja asiayhteydet mutta toki kovan kilpailun hakusanojen kanssa ”vanhan liiton” tarkemmat ohjeistukset hakusanojen tiheyden suhteen ovat tärkeässä asemassa. Pidä huolta, että tärkein hakusana esintyy tekstissä riittävän monta kertaa mutta älä ylioptimoi. Avainsanan on syytä esiintyä myös tärkeimmissä kohdissa ja mahdollisimman monipuolisesti.

Ota huomioon metatiedot, pääotsikko, väliotsikoinnit ja kuvat. Älä kuitenkaan liikaa stressaa hakusanatiheyden suhteen, siihen ei ole mitään tiettyä kaavaa jolla voitat. Parhaimmat hakusanasijoitukset saat, kun olet hoitanut sivustosi muut osa-alueet kuntoon: sillä, esiintyykö tärkein hakusanasi 500 sanan tekstissä 3 vai 5 kertaa, ei ole merkitystä. Kokonaisuus ja hakusanojen huomioon ottaminen merkitsevät. Pyri luonnollisuuteen ja unohda kilometrien mittaiset hakusanalistaukset.

Sisäiset linkitykset

Linkitä sivustoasi sisäisesti, sillä se tehostaa hakubottien toimintaa. Varsinkin jos sinulla on laaja sivusto, on hyvä varmistaa hakubottien kahlaamisen tuloksellisuus linkittämällä kaikkiin tärkeimpiin alasivuihin mahdollisimman kattavasti sivustollasi. Kannattaa tehdä muutama sisäinen linkitys muille sivustosi alasivuille jokaiselta sivulta. Sisäisillä linkityksillä voit myös ohjata asiakastasi toivottuihin tekoihin, kuten tarjouspyynnön lähettämiseen tai yhteydenottoon. Tämä on mm. tärkeä osa konversio-optimointia. (<- Huomasitko? Sisäinen linkitys!)

Muista ne metatiedot!

Liian usein tulee vastaan sivustoja, joilta puuttuvat metatiedot kokonaan. Tai sitten ne ovat päin honkia täytetty, joka sekin on parempi kuin ei mitään. Pyri siis aina siihen, että sivustollasi on uniikki title, meta description ja H1-otsikko jokaisella alasivulla. Tämä lienee nettisivustolla se ”Pyhä kolminaisuus”. Jos et tiedä mistä nämä kolme kohtaa saa sivustollasi täytettyä, ota yhteys sivustosi ylläpitäjään/kehittäjään ja pyydä konsultointiapua. Toki myös me autamme mielellämme sinua tämänkin asian kanssa.

Voit koska vaan pyytää tarjousta hakukoneoptimoinnista.

Huomioi mobiili

Responsiiviset kotisivut eli mobiililaitteille skaalautuvat sivut ovat nykypäivänä entistä tärkeämmät. Sen lisäksi että mobiiliystävälliset sivustot palvelevat käyttäjää paremmin, ne myös auttavat löydettävyyttä. Googlen algoritmipäivitykset tähtäävät koko ajan enemmän siihen, että responsiiviset kotisivut sijoittuvat paremmin hakutuloksissa, kuin ei-responsiiviest. Ja vaikka sinua ei kiinnostaisi sijoitukset pätkääkään, ajattele asiakkaitasi!

Testaa, miten sivustosi toimivat mobiilissa ja muokkaa niitä sen mukaan. Pelkkä skaalautuvuus ei välttämättä riitä hyvään käytettävyyteen vaan kannattaa käydä läpi eri elementtien toiminnalisuudet mobiililaitteilla. Parantaa konversiota kummasti, kun kaikki elementit toimivat moitteettomasti. Kannattaa muistaa, että mobiililaitteiden käyttö on yleistynyt räjähdysmäisesti ja hakujen puolellakin mobiili on jo noussut pöytäkoneiden ohitse.

Sivuston latausaika

Sivuston nopeus on todella tärkeä yksityiskohta hyvin sijoittuville nettisivuille. Tätä puolta ei voi korostaa liikaa. Tutkimusten mukaan parhaiten sijoittuvat kotisivut latautuvat noin 1,10 sekunnin keskiarvolla. Sivuston nopeuteen vaikuttavat niin sivustolla tehdyt tekniset ratkaisut, kuin myös palvelimen nopeus. Ei siis välttämättä kannata valita sitä halvinta palvelinpakettia Pakistanista (vaikka palvelimen sijainnilla ei sinänsä ole merkitystä, halvimmat kotisivutilat vaan tuppaavat tulemaan idästä päin).

Sivuston latausaika on helppo testata Googlen omalla työkalulla:

Googlen PageSpeed -työkalu mittaa yhden sivun latautumisnopeutta eli se ei anna koko sivuston latausaikoja.

Muita latausnopeuden testaajia:

Elementtien sijoitukset

Google tykkää, jos sivuston rakenne on hyvä: esimerkkinä annettakoon valikoiden paikat ja helppokäyttöisyys niin tietokoneella kuin mobiililaitteella. Koska sisällön määrän täytyy olla runsasta, pitää sen totta kai olla myös helposti luettavissa. Luettavuutta voit parantaa hyvällä jäsentelyllä: tee kunnolliset väliotsikoinnit aihealueittain sekä lisää aiheisiin sopivia (optimoituja) kuvia kappaleiden väliin. Upotetut YouTube-videot toimivat hakukonesijoituksiakin ajatellen – kyseessä on Googlen palvelu joten Googlehan rakastaa Youtubea sivustollasi.

Listaukset ja sisennetyt lainaukset sekä ohjaukset sivustollasi eteenpäin – näistä ja edellä mainituista väliotsikoista muodostuvat helposti luettavat sisällöt.

Ulkoiset linkitykset

Sivustolle johtavat ulkoiset linkit ovat merkittävä tekijä. Suomessa voi toki edelleen pärjätä kohtuu hyvin, vaikka ei olisi ulkoiseen linkittämiseen juurikaan panostanut – riippuu pitkälti aina hakutermistä ja kilpailun määrästä. Jos kuitenkin taistelet sellaisista hakusanoista, joita myös isot auktoriteettidomainit havittelevat, on syytä panostaa myös ulkoisiin linkkeihin.

Muista että laatu kuitenkin korvaa määrän. Vanhan ajan linkkifarmit ja hakemistolistaukset eivät enää yksin pure, päinvastoin ne voivat jopa vaikuttaa negatiivisesti sivustosi sijoituksiin. Linkittäminen on haastava osa-alue Google-optimointia ja siihen kannatta palkata ammattilainen, mikäli on valmis uhmaamaan Googlen rangaistuskäytäntöjä. Ulkoisten linkkien rakentamista pidetään siis Googlen toimesta pahana, rangaistavana asiana. Kuitenkin sitä edelleen tehdään ja sen avulla edelleen menestytään. Se on ”oikein tehtynä” edelleen yksi tehokkaimmista tavoista saada hyviä sijoituksia hakukoneissa.

Ulkoisten linkkien rakentaminen

Jos haluat itse rakentaa linkitystä sivustollesi ulkoapäin, kokeile löytää toimialaasi koskevat relevantit foorumit ja keskustelut, joista voit luonnollisesti linkittää sivustollesi. Rehellisesti yrityksen edustajan asemassa tai sitten pyydät kaveria tai vakioasiakasta suosittelemaan palveluitasi. Yhteistyökumppneilta kannattaa myös kysellä linkkejä sivustollesi. Jos taas haluat lähteä rakentamaan systemaattisesti sivustosi ulkoista linkkiprofiilia, ota yhteys alan ammattilaiseen ja muista tiedostaa tähän liittyvät riskit.

Guest blogging eli vieraskirjoituspalvelua voi myös ostaa tai hakea sitä ilmaiseksi tarjoavilta palveluilta. Vieraskirjoituksilla saat linkkejä sivustollesi joko melko hyviltä domaineilta tai todella hyvä auktoriteetin omaavilta domaineilta. Huffington Post ja Inc.com ovat pari esimerkkiä guest blogging -sivustoista. Google jatkuvasti muistuttaa, että he aikovat rankaista sivustoja, jotka tekevät vieraskirjoituksia säännöllisesti. Vielä ei ainakaan rangaistuksia ole näkynyt mutta toki Googlen uhkaukset on syytä pitää mielessä.

Hakukoneoptimointi – opas vai ulkoistettu palvelu?

Lopuksi totta kai pikku buffaus omaan astiaan. Mikäli tämä opas ei täysin avannut vielä SEO-tekemiseen liittyviä asioita ja koet, että apu on tarpeen. Ota yhteyttä ja tilaa rohkeasti maksuton nykytilakartoitus meiltä. Jos sinulla ei ole aikaa tai ymmärrystä tehdä hakukoneoptimointia, autamme sinua mielellämme.

Tämä opas on tarkoitettu tee-se-itse-tyypeille, joilta sivuston päivittäminen ja tekninen parantelu luonnistuu, mutta hakukoneoptimointi kannattaa suurten tulosten toivossa jättää alan asiantuntijoille. Siinä kohtaa Digibyrå astuu luontevasti mukaan kuvaan.