Mitä tarkoittaa tulospohjainen SEO?

Tulospohjainen SEO

Alalla on muutaman vuoden sisällä yleistynyt tulosperusteisen hakukoneoptimoinnin tekeminen myös Suomen markkinoilla. Digibyrå ei tarjoa tulospohjaan perustuvaa optimointia, vaan pyrimme parantamaan sivustoa niin kokonaisvaltaisesti, että laskutamme siitä säännöllisesti joka kuukausi. Tuloksia tietenkin joka projektissa lähdetään hakemaan mutta koska hyvät hakusanasijoitukset ovat kovan kilpailun vallitessa niin monesta eri asiasta kiinni, haluamme varmistaa myös oman toimeentulon kovan työmme vastineeksi. Joskus sijoitusten saamiseen vaaditaan toimenpiteitä myös asiakkaalta, tai tämän sivuston ylläpitäjältä, eli tekeminen ei ole pelkästään meidän varassamme. Silloin meillä ei ole varaa laittaa laskutuksen käynnistämistä pelkästään tulosten varaan.

Tulosperusteinen hakukoneoptimointi, mitä se on?

Kuten edellä jo annoimme ymmärtää, perustuu tulosperusteinen (tai tulospohjainen) SEO pelkästään tuloksista laskuttamiseen. Tulosperusteisessa hakukoneoptimoinnissa maksat laskuja ainoastaan silloin kun jokin tavoitteeksi asetetuista hakusanoista alkaa sijoittumaan hyvin sivustosi toimesta. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että:

  • Hakukoneoptimoinnin suunnitelmaan valitaan tietty määrä sanoja ja vasta kun hakusanat, tai osa niistä, on 10 parhaan hakutuloksen joukossa eli ensimmäisellä hakutulossivulla, käynnistyy laskutus.
  • Laskutus tapahtuu päivä- tai viikkoperiaatteella eli maksat tietyn summan per hakusana per päivä/viikko siltä ajalta kun se on ollut top 10:ssä.
  • Näyttää paperilla ainakin hyvältä.

Mahdolliset sudenkuopat

Tulokseen perustuva hakukoneoptimointi kuulostaa teoriassa tietenkin hyvältä asiakkaan korvaan, mutta kuten niin monessa ”kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta” -viritelmässä, löytyy tästäkin muutama riski. Näistä kannattaa ainakin palveluntarjoajalta kysyä ja varmistaa, että sopimus ei jätä varaa arvailuille.

Kysy siis tulosperusteista SEO:a tekevältä ainakin nämä asiat:

  1. Saatko itse vaikuttaa hakusanojen valintaan? Monesti tulosperusteinen SEO nojaa vahvasti siihen, että optimoija valitsee hakusanat. Asiakkaan on yleensä helppo taipua tähän, koska hän luottaa hakukoneoptimoinnin ammattilaiseen, eikä asiakkaalla itsellään välttämättä ole ymmärrystä tärkeimmistä hakusanoista tai luottoa omiin kykyihinsä. Tässä kohtaa optimoijalla on kuitenkin mahdollisuus viilata linssiin eli hän voi valita suunnitelmaan helpon kilpailuasteen hakusanat, joilla saadaan helposti ja nopeasti tuloksia, mutta ei välttämättä asiakkaita. Tarkoittaen käytännössä siis sitä, että kyseisillä hakusanoilla ei juurikaan palveluja haeta, joten ne eivät tuota lisäarvoa asiakkaalle.
  2. Siirtyykö toimenpiteiden omistajuus sinulle? Moni tulosperusteisen SEO:n tekijä pyrkii hankkimaan tuloksia pitkälti linkkaamisella. Eli palveluntarjoaja hoitaa ulkopuolisia linkityksiä sivustollesi ja näin ollen optimoinnin asiakkaan kotisivut ovat liikaa kyseisten linkitysten varassa. Kun sopimuskausi päättyy, poistetaan linkit ja mahdollisesti myös muut toimenpiteet, jotta asiakas ei voi hyötyä niistä enää sopimuskauden päätyttyä. Näin varmistetaan se, että asiakas ei voi lähteä vaan on liikaa optimoijan varassa. Kunnolla toteutettu hakukoneoptimointi kun taas pyrkii siihen, että sivusto olisi mahdollisimman terve ilman ulkopuolista apua. Kysy siis palveluntarjoajalta: saatko omistajuuden kaikkiin toiemnpiteisiin, olivatpa ne sitten teknistä parantelua, sisällöntuotantoa tai linkkiprofiilin parantelua.
  3. Miten helposti pääset irti sopimuksesta? Optimointi on pitkäjänteistä työtä, ja liian lyhyitä sopimuksia ei kannata tehdä. Google itse suosittelee 4-12 kk sopimuksia. Mutta joskus voi soppareissa piillä ylipitkän sopimuksen vaaroja. Kannattaa varmistaa siis, että pääset järkevillä irtisanomisajoilla irti sopimuksesta tarpeen vaatiessa.

Milloin kannattaa juosta karkuun?

Jos SEO-asiantuntija alkaa lupaamaan konkreettisia sijoituksia tai kertoo, että hänellä on tuttuja töissä Googlella. Tässä on kaksi pahinta SEO-huiputtajan lupausta. Lisää voit lukea Mozin blogikirjoituksesta.

Muista olla varovainen ja täsmällinen hakukoneoptimointia ostaessasi. Se on vaikea laji ja tarjoajien kenttä on pirstaloitunut. Digibyrå tarjoaa asiakkailleen myös optimointia ja annamme asiakkaalle selkeän tarjouksen sekä ehdotuksen vaadittavista toimenpiteistä. Pyrimme myös olemaan aina mahdollisimman rehellisiä asiakkaan nykytilanteesta ja potentiaalista, sekä tekemään tälle myös sen mukaisen suunnitelman.

Meidän tarjoama hakukoneoptimointi pyrkii aina myös kokonaisvaltaisuuteen, kun ostat sen meiltä. Emme tuijota ainoastaan tiettyjä hakusanoja vaan parannamme sivustoasi monipuolisesti.