Näin optimoit kuvat tehokkaasti

Kuvien optimointi pähkinänkuoressa

Kuvien hakukoneoptimointi unohtuu valitettavan usein etenkin kotimaisilta verkkokauppiailta tai kotisivujen suunnittelijalta. Kuvahaku kuitenkin on paljon käytetty Googlen ominaisuus myös Suomessa. On todella erikoista miten vähän esimerkiksi verkkokaupat panostavat kuvien optimointiin – kuvan optimointi kun vaikuttaa sivun performointiin myös tavallisissa hakutuloksissa eli ei pelkästään kuvahaun sijoituksiin. Toki pelkkä kuvahakukin on todella tärkeä sijoitusten suhteen, varsinkin verkkokaupalle. Listasimme ohjeet tee-se-itse kuvaoptimointia varten.

Vinkit kuvien hakukoneoptimointiin

Panosta kuvien laatuun

Tämä ei niinkään ole optimoinnin kannalta tärkeä seikka, vaan käytettävyysasia: pyri löytämään mahdollisimman tyylikkäät kuvat tarjoamallesi. Toki kuvien tyylikkyys vaikuttaa esimerkiksi konversioon niin kuvahaussa, että sivustolla, ja nämä asiat taas pönkittävät sivuston suoritusta. Eli on kuvien tyylikkyydellä pieni merkitys ihan optimoinnin näkökulmastakin, vaikka Google ei itse kuvista anna tyylipisteitä – paitsi koosta (siitä lisää seuraavassa kohdassa).

Valitse siis laadukas ja relevantti kuva, sellainen joka oikeasti tukee sivustosi muuta sisältöä. Käyttäjät kiinnittävät yleensä huomionsa ensin kuviin ja siirtyvät sitten vasta tekstiin. Parhaimmillaan kuva herättää lukijan mielenkiinnon ja saa hänet jatkamaan sivuston katsomista. Etenkin verkkokaupassa laadulla on väliä – valitse aina laadukkaita tuotekuvia ja unohda liian pienet, huonolaatuiset kuvat, jotka tappavat asiakkaan mielenkiinnon sekä sivustosi konversion. Liian usein tulee edelleen nähtyä suhruisia kännykkäkuvia tai digipokkarilla otettuja amatöörin ottamia omakuvia.

Pakkaa kuvat riittävästi

Jos kuvien pakkaaminen ei kuulosta millään tavoin tutulta, kannattaa pyytää ammattilainen tai kuvista jotain tajuava kaveri paikalle. Sen lisäksi, että nykypäivän ihmiset ei enää jaksa odotella sivujen latautumista 10 sekunteja, ei myöskään Google pidä liian pitkistä latausajoista. Nopea sivusto on miellyttävä käyttää eli se (jälleen kerran) konvertoi. Ja Google on tosiaan ottanut jo ajat sitten sivuston latautumisajan osaksi algoritmiaan.

Valitse myös oikea tiedostomuoto. Verkossa suosituimpia ovat:

  • jpeg
  • gif
  • png

Jpeg on näistä kolmesta se käytetyin ja kätevin vaihtoehto, sillä sen tiedostokoko pysyy pienenä vaikka kuva onkin tarkka. Testaa vaikka piruuttasi tallentaa kuviasi kaikkiin kolmeen eri muotoon ja katso, miten niiden laatu tai kuvakoko muuttuvat. Jpeg-kuva ei voi olla läpinäkyvä taustaltaan, joten sellaista efektiä hakiessasi tarvitset gif tai png-muotoisen kuvan. Png ja gif-sopii hyvin esimerkiksi tekstipohjaisiin kuviin tai sivuston ulkoasuun liittyviin elementteihin.

Kuvan oikea kuvakoko nopeuttaa sivustoasi huomattavasti. Jos sinulla on vaikkapa 300×300 pikselin koossa oleva kuva, ei kannata pakottaa käyttäjää lataamaan 1300×1300 pikselin kuvaa. Responsiivisten sivujen oikeat kuvakoot ovat useimmiten suurempia kuin pienellä ruudulla näytettävät kuvat. Kuvan ei kuitenkaan tarvitse ikinä olla max-arvoaan suurempi. Pressikuvat lienevät luku erikseen tässä tapauksessa.

Verkkokauppiaat huomio! Kuvakoko on syytä muistaa erityisesti thumbnail-kuvien käytössä. Thumbnail on siis se esikatselukuva, jota käytetään tuotelistauksissa. Verkkokaupassa pitää ehdottomasti olla jokaisesta tuotteesta sekä isot tuotekuvat, että thumbnail-kokoiset kuvat esikatselua varten. Thumbnail-kuvasta kannattaa tehdä mahdollisimman pieni.

Nimeä kuvatiedosto oikein

Kamerat nimeävät kuvat geneerisesti. Olet varmasti törmännyt DC_IMG-alkuisiin kuvanimiin, joissa on vaikkapa päiväyksen osoittava numerosarja alun jälkeen. Tämän kaltainen kuvan tiedostonimi ei kerro itse kuvasta mitään. On tärkeää kertoa hakukoneille kuvan sisällöstä oleellista infoa.

Käytä kuvissa aina kyseiseen sivuun sopivaa avainsanaa tai hakufraasia – muistathan mm. long tail -hakusanat. Jos sinulla verkkokauppa tai esittelet muuten vain tuotteita, tuotekuva kannattaa nimetä tuotemerkin mukaan: esim. vaikkapa iphone-6s.jpg tai jos esittelet kyseisen puhelimen laturia, iphone-6s-laturi.jpg.

Nimeä kuva sen sisällön mukaan. Kuten edellisessä esimerkissä jo kävi ilmi, kuva kannattaa nimetä rehellisesti sen sisällön mukaa. Toki jos kuvan sisältö ei mene täysin kyseisen alasivun avainsanojen kanssa yhteen, kannattaa ennemmin valita tiedostonimeksi avainsana.

Jos laitat sivulle useampia kuvia, kohdista ne eri termeille. Älä nimeä joka ikistä kuvaa samalla periaatteella, kuten vaikkapa ravintola-helsinki.jpg, ravintola-helsinki-2.jpg, ravintola-helsinki-3.jpg jne. Mieti taas niiden long tail -termien mukaan ja nimeä muut vaikkapa ruokapaikka-helsinki.jpg ja hampurilaisravintola-helsinki.jpg (jos tarjoat hamppareita).

Erottele kuvan nimen sanat väliviivoilla mikäli kyseessä ei ole yhdyssana, äläkä käytä ääkkösiä. Älä nimeä sivuston graafisia elementtejä, kuten esimerkiksi sivuston taustakuvaa tai cta-nappuloita avainsanoilla.

Vaihtoehtoinen teksti ja sen optimointi Google-kuvahakua ajatellen

Vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti

Yksi parhaimmista tavoista optimoida kuva on alt-tekstien täyttö avainsanoilla. Alt-teksti eli vaihtoehtoinen kuvaus on yksi hakubottien suosikkipaikoista kuvia kahlatessa. Joidenkin testien mukaan alt-tekstikenttään mahtuu jopa 16 sanaa, jotka hakubotit pystyvät bongaamaan, joten siihen saa mukavasti mahdutettua hakusanoja. Pyri kuitenkin luonnollisuuteen jos lähdet vaihtoehtoista kuvausta tappiin asti täyttämään. Laita tärkein termi alkuun ja täydennä sitä vaikka call to action -tyyppisellä kehotuksella, johon voi usein mahduttaa toisen hakusanan tai -lausekkeen.

Alt-teksti eli Alternative Text on nimensä mukaisesti vaihtoehtoinen teksti, jonka selain näyttää käyttäjälle silloin jos kuva ei jostain syystä ole saatavilla. Vaihtoehtoinen kuvaus ei siis näy suoraan kävijöille. Aivan kuten tiedostonimi, alt-teksti lisää kuvan relevanttiutta valitulle avainsanalle.

Alt-tekstin asettaminen kuvaan

Tässä muutama nyrkkisääntö oikeaoppisen alt-tekstin asettamiseen:

  • Kerro suoraan mitä kuvassa on
  • Kuten edellä mainittiin, pidä alt-teksti luonnollisen selväsanaisena – muodosta siitä vaikka toimintaan kehottava lause sillä se näkyy kuvahaun esikatselussa
  • Älä täytä sitä liikaa avainsanoilla, keyword stuffing tyyppinen toiminta ei enää toimi missään eli unohda tämän kaltaiset turboahtamiset: ”saunaremontti saunakalusteet saunan kiuas märkätilaremontti saunan lattialaatat ja kaakelit” ja laita vaikka ”Saunaremontti edullisesti – asennamme saunan lattialaatat ja kaakelit sekä saunakalusteet ammattitaidolla kohteeseesi”
  • Alt-tekstejä ei kannata laittaa kuviin, jotka muodostavat ainoastaan sivun rakenteen (esim. ikonit, buttonit, taustakuvat ja graafiset elementit)
  • Etenkin verkkokauppojen on syytä muistaa alt-tekstien lisäys tuotekuviin
Alt-tekstin sijoitus ja optimointi onnistuu näin

Alt-tekstin voit tarkistaa oikeaa hiiren nappia klikkaamalla ja ”Tarkista”-kohdan valitsemalla. Yllä olevassa kuvassa alt-tekstiin on lisätty ”Tekninen optimointi”

Kuvan title

Kuvan title tarjoaa käyttäjälle lisätietoa kuvasta – se ei ole hakukoneille niin tärkeä kuin vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti. Kuvan titlestä kannattaa tehdä ytimekäs muutaman sanan mittainen sisältö, joka kertoo käyttäjälle lyhyesti, mistä kuvassa on kyse. Muista, että nyt on kyseessä siis kuvan oma title, ei alasivun title, joka näkyy lähdekoodin kautta myös hakutuloksissa. Kuvan titlekään ei heti näy sivuston vierailijalle vaan se tulee näkyviin silloin kun hiiren osoitinta pidetään kuvan päällä hetken ajan.

Oma sivukartta kuville

Jotta hakukoneiden on helppo löytää optimoidut kuvat, kannattaa kuville luoda erillinen sivukartta sivustolle. Tämä on erittäin tärkeää etenkin silloin kun sivustolla on käytössä JavaScript-galleriaa tai muita erikoisia lisäosia kuvien latausta varten. Perusajatus on, etteivät hakukoneet indeksoi kuvaisi, ellei sitä ole sivuston koodissa erikseen kutsuttu. Image Sitemap eli kuvien sivukartta korjaa kyseisen ongelman.

Kuvien hakukoneoptimointi on tärkeää kaikille, mutta verkkokauppojen tulisi kiinnittää siihen erityistä huomiota. Perusasiat ovat helposti kaikkien sisäistettävissä, joten voit reippaasti lähteä kokeilemaan ja soveltamaan tästä artikkelista saamiasi vinkkejä!

Luonnollisesti voit myös ostaa meiltä hakukoneoptimointia. Lue optimoinnista lisää täältä SEO-blogistamme.