Google-hakukoneoptimointi vuonna 2017

Mitä on Google-optimointi vuonna 2017?

Sharing is caring, tämä artikkeli kannattaa jakaa eteenpäin yhteisöissäsi!

On tullut aika valmistautua jo tulevaan vuoteen SEO:nkin merkeissä. Englantilainen Soap Media keräsi kommentteja SEO-asiantuntijoilta, mitä on hakukoneoptimointi vuonna 2017 tai mihin suuntaan ollaan menossa tulevana vuonna SEO:a ajatellen. Koostimme nimekkäiden asiantuntijoiden vastaukset ja lisäsimme oman ennusteen mukaan soppaan. Lue parhaat SEO-praktiikat tulevaisuutta ajatellen tästä artikkelista ja ota Google-optimointi paremmin haltuun. Meiltä saat myös hakukoneoptimointia, mikäli oma aika ei riitä sivuston optimointiin.

Digibyrån omat ennustukset – Google-optimointi vuonna 2017

Uskomme, että mobiili tekee vihdoin sen pitkään ennustetun tulonsa. Mobiilin vaikutusta hakukonelöydettävyyteen on jo pitkään uumoiltu mutta vaikutukset eivät vielä ainakaan ole juurikaan näkyneet. Ainakaan isosti. Mobiilikäyttäjien nousu on ollut niin huima, että tämä varmasti otetaan jo 2017 paremmin huomioon myös Googlen toimesta. Nykyään enemmistö hakijoista siis käyttää mobiililaitetta (puhelin, tabletti tai kosketusnäytöllinen läppäri). On jännä nähdä, tuleeko tekoälyn hyödyntäminen yhä vahvemmin kuvioihin Google-haussa – puheella ohjattu haku varmasti tulee suositummaksi, mutta tapahtuuko se jo ensi vuonna, jää nähtäväksi. Ja jos siitä tulee suosittu, kuinka radikaalisti se vaikuttaa hakuihin. Hakukoneoptimointi ja etenkin Google-optimointi pitää tehdä kokonaisvaltaisemmin, sivuston toimivuutta ja kokonaisuutta ajatellen.

Dave Schneider – Ninja Outreach

Twitter – @ninjaoutreach | Nettisivut – ninjaoutreach.com

“Uskon että Google-optimointi vuonna 2017 on jopa entistäkin kilpaillumpaa. Useampi taho keskittyy siihen ja useampi tyyppi osaa tehdä sitä entistä paremmin. Joka vuosi laadukkaan sisällön merkitys kasvaa, useampi sivusto on käyttäjäystävällisempi ja Google yrittää tehdä musta hattu -optimointia entistä vaikeammaksi. Siksi uskon, että on yhä vaikeampaa aloittaa SEO:n parissa ja saada tuloksia aikaiseksi.”

Marie Haynes – Google Penalty Expert

Twitter – @Marie_Haynes | Nettisivut – mariehaynes.com

“Vuonna 2017 linkitysten laatuun tullaan kiinnittämään enemmän huomiota – uskon että aidosti hyvät, klikkejä keräävät linkit vaikuttavat Googlen hakukonesijoituksiin enemmän. On mielenkiintoista nähdä miten tärkeitä tekijät, kuten AMP eli Accelerated Mobile Pages, https ja mobiiliystävällisyys ovat sijoituksia ajatellen. Uskon että Google rohkaisee sivustojen ylläpitäjiä tekemään nettisivuista hyödyllisempiä ja käyttäjäystävällisempiä. Olen innoissani siitä, mitä uusin Penguin on tuonut ja tuo vielä lisää tullessaan – vaikuttaa paljon reilummalta kuin aikaisemmat versiot. Toivottavasti kyseinen trendi jatkuu!”

Josh Bachynski – The Moral Concept

Twitter – @joshbachynski | Nettisivut – themoralconcept.net

“Olen hiljattain nähnyt todisteita siitä, että mitattavuuteen perustuvat AI-algoritmit (kuten RankBrain, tai jopa uusi Core Panda) ovat jo yhtä tärkeitä hakusijoitustekijöitä kuin linkit. Eli ei 33% osuudella, kuten Forbes aikaisemmin ilmoitti, vaan lähempänä 50%! Niistä tulee vuonna 2017 jopa tärkeämpiä kuin sivustoille johtavat linkit. Klikkaussuhde (CTR eli Click Through Rate), tehokas käyttäjän ohjaus sivustolla ja konversio ovat jo olleet ja tulevat olemaan tärkeimmät SEO-tekijät. SEO kulkee enemmän käsi kädessä hyvän UI-suunnittelun kanssa.”

Ryan Stewart – Webris

Twitter – @ryanwashere | Nettisivut – webris.org

“Sisältöä pitää tarkastella hieman uudella tavoin. Netti on täynnä sisältöä, blogipostauksia tulee vasemmalta ja oikealta. On yhä vaikeampaa saada näkyvyyttä, koska sisällöntuotantoa on niin paljon. Sisältöä pitää myös siivota, netti on pullollaan epärelevanttia, vanhentunutta ja yksinkertaisesti huonoa sisältöä. Tämä voi vahingoittaa koko sivuston indeksointia ja kahlaamista – ja loppuviimein kävijäliikennettä ja sijoituksia.

’Sisältö on kuningas’ oikeassa kontekstissa, mikä ei tarkoita että pitäisi päästellä blogikirjoituksia ihan kuin bisnes olisi siitä kiinni. Sisältö pitää nähdä kävijäliikenteen ja näkyvyyden kasvattajana. SEO-asiantuntijoiden täytyy ymmärtää, että pelkät blogitekstit eivät riitä kyseisten maalien saavuttamiseen. Hakukoneoptimointi pitää tehdä luovemmin ja SEO-tekijöiden pitää ymmärtää se, miltä hyvä sisältö näyttää. Keksi oikea kehys sisällölle.”

Patrick Hathaway – urlprofiler

Twitter – @HathawayP | Nettisivut – urlprofiler.com

“Suurin asia, johon tulee keskittyä vuonna 2017, on AMP eli Accelerated Mobile Pages. Pelkkä mobiiliystävällisyys alkaa olla jo menneitä tuulia ja AMP-tulokset alkavat jo näkyä sijoituksissa. AMP carousel tulee olemaan normi – käyttäjät pyyhkivät menemään täysin hahmonnettuja AMP-sivustoja. Sen sijaan että skrollaat alas saittia ja valitset linkkejä. Tämä muuttaisi perustavanlaatuisella tavalla hakukäyttäytymistä ja olisi massiivinen muutos hakualalla. Varsinkin kun mietitään menestymistä hakualalla”

Frederic Chanut – In Marketing We Trust (IMWT)

Twitter – @FreddyChanut | Nettisivut – inmarketingwetrust.com.au/frederic-chanut

“Sisältömarkkinoinnin arvoa ja konversiota tullaan ajattelemaan enemmän. Sisältö dominoi kyllä keskusteluja edelleen mutta sille kaivataan parempaa näkyvyyttä.

 • Keskitytään vähemmän linkkiprofiilin rakentamiseen ja enemmän PR-tyyppiseen rakentamiseen.
 • Penguin 4.0:n ansiosta vanhat kakkalinkit eivät enää toimi vaan linkeissä pitää olla oikeasti jotain arvoa.
 • Laatu ja mitattavuus astuvat isoon osaan, joten linkkejä käytetään vähemmän mutta laadukkaammin.
 • Teknologinen Google-optimointi nostaa päätään.
 • Oikeanlaisten teknisten asioiden käyttäminen tulee olemaan avainasemassa: schema-merkinnät, virheiden määrät, AMP, sivustonopeus ja mobiilikäytettävyys merkitsevät entistä enemmän.
 • Konversio-optimointi ja hakukoneoptimointi yhtenäistyvät
 • Google-äänihaku tulee viemään sisällöntuotantoa enemmän siihen suuntaan, että tarjotaan vastauksia kysymyksiin.
 • Orgaaninen toiminta ennen Googlea. (tehdään käyttäjille eikä hakuboteille)
 • SEO-tekijät laajentavat tekemistään hakukoneista muihin juttuihin, kuten äänihakuun, chattibotteihin ja uutissyötemarkkinointiin. Maksetun ja ansaitun väliset rajat sumenevat esim. Facebook-syötteessä ja muilla alustoilla.”

Cyrus Shepard – SEO-strategisti

Twitter – @CyrusShepard | Nettisivut – cyrusshepard.com

“3 suurta muutosta hakuihin ja hakukoneoptimointiin liittyen vuonna 2017:

Accelerated Mobile Pages eli AMP on todellinen pelinmuuttaja, joka tulee dominoimaan orgaanista toimintaa. Julkaisijat, etenkin uutismedioissa, joutuvat mukaan leikkiin, halusivat tai eivät. Google on julkisesti todennut, että AMP ei ole sijoituksiin vaikuttava tekijä. AMP-sivut näkyvät kuitenkin paremmin uutiskaruselleissa, Google News applikaatioissa ja muissa paikoissa.

Erillinen hakemisto mobiilisivustoille on tulossa! Tämä lienee suurin uutinen 2016 lopulla/2017 alussa. Ongelma tosin on, että emme vielä tiedä mitä tämä tarkoitaa. Ainoastaan sen, että se on erillinen ja nopeampi kuin Googlen hakemisto pöytäkoneille. Tämä on todella iso juttu, koska aikaisemmin mobiilisijoitukset perustuivat samaan pöytäkoneille tarkoitettuun indeksiin. Iso käytettävyysongelma tähän liittyen on se, että sivuston kehittäjät usein riisuvat mobiiliversiosta pois linkit, sisältöä ja metadataa, joiden eivät usko olevan merkityksellisiä. Jos jotain oleellista puuttuu kun Googlen mobiilibotit kahlaavat sivustoa, miten tämä vaikuttaa hakukonesijoituksiin? Tällaisiin asioihin ei vielä ole vastauksia ja Google ei vielä ole antanut niitä, mutta niitä kannattaa pitää silmällä jatkossa.

Veikkaan että Google jatkaa panostusta algoritmeissään tietokoneiden kykyyn oppia (machine learning technology), algoritmi kuten RankBrain on hyvä esimerkki tästä. Siirrytään siis perinteisistä hakusijoituksiin vaikuttavista signaaleista (linkit jne.) enemmän siihen suuntaan, että Google oppii mitä ihmiset oikeasti haluavat. SEO-tekijät ja hakukonemarkkinoijat joutuvat keskittymään enemmän käyttäjäkokemukseen ja konversion optimointiin. Nämä asiat tuovat enemmän kannattavuutta hakuliikenteelle, kun niitä käytetään oikein.”

Eric Enge – Stone Temple Consulting

Twitter – @StoneTemple | Nettisivut – stonetemple.com

“Google-optimointi vuonna 2017 tulee keskittymään yhä enemmän sisällön laatuun ja käyttäjäkokemukseen. Tämä ei silti tarkoita sitä, että muut tekijät kuten linkit häipyisivät. Ne tarjoavat edelleen tärkeän roolin hakusijoitusten kokonaiskuvassa. Niiden avulla mitataan kuitenkin sivujen auktoriteettia tavoin, joilla muut hakusijoituksiin vaikuttavat signaalit eivät pysty. Google kuitenkin yrittää tehdä enemmän ja yhä enemmän sen eteen, että linkkien ja sosiaalisten signaalien laatu on paremmin arvioitavissa. Tähän auttaa tietokoneiden kyky oppia, joka otetaan huomioon paremmin Googlen algoritmeissä.

Ja siinä on toinen trendi – tietokoneiden kyky oppia nousee suurempaan osaan. En tosin usko, toisin kuin monet, että se kunnolla sekoittaa nykyistä hakutoimintaa ja sitä miten haku toimii. Sitä käytetään valikoiden ja niin, että parannukset ovat järkeviä. En odota Googlen julkaisevan hyviä ihmisten synnyttämiä algoritmejä. Tietokoneiden kyky oppia tulee kuitenkin vaikuttamaan ajan myötä, ja jo alkanut trendi tulee jatkumaan vuonna 2017.”

Jason Duke – The Domain Name

Twitter – @JasonD | Nettisivut – the.domain.name

“Haku ei tule radikaalisti muuttumaan orgaanisten sijoitusten suhteen mutta hakutulossivut kokevat jatkuvaa muutostilaa. Ennustan että hakutulossivut keskittyvät enemmän maksettuihin tuloksiin, pyrkien parempaan kohdennukseen. Joko Googlen takaus Home Service -mainostajille laajentuu kansainvälisesti tai sitten Googlen äänihakua hyödynnetään paremmin, niin että se ymmärtää paremmin käyttäjiä yksilöllisesti. Oli se sitten äänihaku ensimmäisenä, mobiilihaku toisena, pöytäkonehaut kolmantena priolistalla, dataa reaaliajassa hakutulossivuihin hyödyntäen.

Kaiken kaikkiaan uskon että hakutulossivujen käyttö kasvaa ja vaikka klikkejä on vähemmän tarjolla orgaanisille tuloksille, tulee niitä silti entistä enemmän niille sivuille jotka ränkkäävät hyvin.

Linkeillä on enemmän merkitystä, vaikka RankBrain ja Penguin 4, 5 tai jopa 6 olisivat käytössä. SEO-tekijät yrittävät ansaita niitä entistä tehokkaammin, todella harva yrittää kisata Googlea vastaan mutta ne jotka ovat jo saavuttaneet hyvät asetelmat, taistelevat kärkipaikoista hakutulosten 1. ja 2. sivuilla heiluen. Uudet tulokkaat pääsevät yhä harvemmin kärkeen.

Pähkinänkuoressa: mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samoina.”

Josh Steimle – MWI

Twitter – @joshsteimle | Nettisivut – mwi.com

“Googlesta tulee enemmän ihmismäisempi, kuten myös hakukoneoptimointia tekevistä. Eli kaikki mikä Googlessa ärsyttää tavallista ihmistä (ei niinkään SEO-tekijää), poistuu. Ja kaikki mikä miellyttää, jää. Haasteeksi hakukoneoptimointia tekeville jää empatia käyttäjiä kohtaan ja Google-optimointi nimenomaan heille.”

Kelvin Newman – BrightonSEO

Twitter – @kelvinnewman | Nettisivut – brightonseo.com

“Hakukoneoptimointi ja -markkinointi vuonna 2017 tulee keskittymään enemmän tietokoneiden kykyyn oppia – erilaiset tekniikat tällä puolella tekevät prosesseista tehokkaampia. Me kaikki tiedämme, että Googlella on jo vahvasti käytössä ’machine learning’ mutta emme ole nähneet hakukoneoptimointia tai -markkinointia tekevien käyttävän hyväkseen tätä vielä.

Esimerkiksi, tiesitkö että on olemassa suuri kirjasto avoimen lähdekoodin kuvientunnistukseen liittyen, joka pystyy automaattisesti kirjoittamaan kuviin tekstit? Kuulostaa siltä, että alt-tekstien kirjoittamisesta voisi saada vähemmän työlästä!”

Barry Schwartz – RustyBrick

Twitter – @RustyBrick | Nettisivut – rustybrick.com

“Totta puhuen, odotan näkeväni enemmän sitä samaa. Keskitytään enemmän mobiiliin, AMP-sivuihin, jäsenneltyyn dataan sekä laadukkaaseen linkkirakentamiseen mutta ei aggressiiviseen linkkaukseen. En usko että näemme mitään massiivisia laadukkaita algoritmipäivityksiä Googlelta vuonna 2017.”

Mike King – iPullRank

Twitter – @iPullRank | Nettisivut – ipullrank.com

“Olemme aidosti astumassa tulevaisuuteen. Google on ratkaissut suurimman osan ’kissa ja hiiri’ -tyyppisistä spämmäysongelmista. Tällä hetkellä he keskittyvät enemmän isoon kuvaan ja visioon olla ’Star Trek -tietokone’.

Google-äänihaku on seuraava asia, josta tulee yleisessä käytössä oleva normi. Tästä on jo paljon ilmentymiä orgaanisesta näkökulmasta, joissa vastauksia hakuun on vain yksi. Meillä on toki ollut jo käytössä Siri, Cortana tai Alexa mutta meillä ei ole ollut Googlen täydellä voimalla tehtyä palvelua. Google Home tulee myös muuttamaan peliä.

Haun tulevaisuus on oikeastaan sama asia kuin Googlen pakkomielteet. Tällä hetkellä he ovat pakkomielteisiä sivuston nopeuden, jäsenneltyjen tietojen ja paremman mobiilikäytettävyyden suhteen. He jatkavat sivustonkehittäjille suunnattujen sekä käyttäjien omaksumien tuotteiden tekemistä ja kehittämistä. Yksi dramaattinen käänne tuntuu olevan se, että näemme uusien aloitteiden saavan enemmän tukea sisäisesti. Esimerkiksi AMP saa enemmän tukea Googlelta sisäisesti, eikä ole mikään parin kuukauden ’dumppaus’. Googlen keskittyminen tietokoneiden oppimiseen synnyttää viileitä juttuja. Odotan näkeväni enemmän sellaisia asioita, joita en uskonut Googlen pystyvän tekemään.

Oikeastaan tällä hetkellä on järkevämpää seurata teknologiaa kuin algoritmejä.”

Anna Lea Crowe, hakukoneoptimointi ja konsultoinnit

Twitter – @annaleacrowe | Nettisivut – annaleacrowe.com

“Mobiili, äänihaku ja Google Allo -viestittelypalvelu nousevat suureen osaan vuonna 2017. Brändit jotka eivät räätälöi hakusanatutkimustaan Googlen äänihakuun, tulevat kärsimään. Hakukoneet pakottavat SEO-tekijät ajattelemaan enemmän hakujen tarkoitusta ja miten niihin vastataan omilla sivustoilla. Etenkin Google-optimointi kannattaa räätälöidä äänihakua ajatellen.

Markkinoijat joutuvat järjestelemään sisältönsä hakijan mieltymysten mukaan. Tässä kohtaa sisällönkartoitus astuu mukaan kuvaan, jotta hakijan intresseihin vastataan. Tämän johdosta uskon, että näemme enemmän lokaatioon mukaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin ohjaavia kävijöitä. Brändit löytävät uusia tapoja kohdentaa hakijoilleen, esimerkiksi videon, scheman tai tuotearvion avulla. Samalla pitää optimoida mobiilitoimintoja Alloa varten.

Lisäksi mobiiliystävällinen päivitys tammikuussa 2017 tulee vihdoin muuttamaan älypuhelimelle suunnatun sisällön merkityksen sijoituksiin nähden. Google-optimointi kannattaa jatkossa hoitaa niin, että vähennetään pop-up-laatikoiden määrää, otetaan käyttöön AMO ja muita avainelementtejä, jotka parantavat mobiilinäkyvyyttä.”

Larry Kim – WordStream

Twitter – @larrykim | Nettisivut – wordstream.com

“Hakukoneoptimointi vuonna 2017 – sen pitäisi olla sellaista että SEO:t keskittyvät käytettävyysmittareihin, kuten klikkausprosentteihin ja ajankäyttöön sivustolla. Google lisää näiden asioiden vaikutusvaltaa kaikessa, oli kyseessä sitten ’featured snippets’ tai hakusijoitukset.”

Britney Muller – Moz

Twitter – @BritneyMuller | Nettisivut – moz.com/britney-muller

“Minun hypoteesini siitä, mitä hakukoneoptimointi 2017 vuonna on – Google jatkaa sivustonopeuden, mobiilikäytettävyyden, pop-uppien ja PWA:n eli Progressive Web Appien painottamista. Sivustonopeus tulee jatkossakin olemaan tärkeä tekijä laadukasta käyttäjäkokemusta ajatellen, etenkin mobiilissa. AMP todennäköisesti jatkaa ei-AMP-sivustojen ohitse sijoittumistaan. pages and app deep links.

Saatamme nähdä miten Progressive Web Apps ottaa nykyisten mobiiliapplikaatioiden paikan. PWA:t saavat suoran yhteyden Firebaseen (mobiili- ja nettiapplikaatioille tarkoitettu alusta), ovat todella nopeita ja välittömästi cachetettu (välimuisti hyödynnetty), ja voivat luoda personoituja push-ilmoituksia.

Google todennäköisesti suosii käyttäjien ohjaamista selaimen sisällä toimiviin Progressive Web Appeihin, tavallisten appien sijaan. Tulevaisuuden appit:

 1. Käyttäjillä on suurempi mahdollisuus tulla takaisin Googleen nopeammin applikaatiosta, sen sijaan että heidät imaistaan appin sisällä tapahtuviin käyttäjäkokemuksiin.
 2. Googlella on enemmän mitattavuusmahdollisuutta.
 3. PWA tarjoaa paremman ja nopeamman käyttäjäkokemuksen (suurimmalle osalle käyttäjistä).

Mediatiedostojen optimointi on tärkeämmässä osassa. Eli mp4, jpg, gif ja muut vastaavat tiedostot vaativat enemmän optimointia. Vanhat mediataktiikat, kuten Spritet, kuolevat pikkuhiljaa ja HTTP/2 tulee enemmän valtavirraksi.”

Jayson Demers – AudienceBloom

Twitter – @jaysondemers | Nettisivut – audiencebloom.com

“Sisältömarkkinoinnin alkuaikoina tuotettiin niin paljon sisältöä kuin pystyttiin, tavoitteena oli määrä eikä laatu. Tilanne on nykyään kääntynyt. Nykyään markkinoilta löytyy molempia, pitkiä tekstejä ja lyhyitä laatuun enemmän tähtääviä artikkeleja. Tähän liittyen näemme merkittäviä muutoksia.

Ensimmäiseksi, sisällön mainostaminen tulee olemaan tärkeämpää kuin koskaan ennen. Parhaalla laadullakaan tuotetut sisällöt eivät saa kunnon näkyvyyttä ilman kunnollista mainostusta taustalla eli mainosbudjetit tulee olla hyvällä mallilla.

Toiseksi, näemme ’tiheän’ sisällön nousun suosioon. Tiheä ei ole välttämättä lyhyt tai pitkä sisältö, mutta siinä on lisäarvoa mahdollisimman pienessä tilassa kuin mahdollista. Käyttäjät ovat väsyneitä sisällön möyhimiseen ja keskittymiskyky vähenee. Tämä johtaa tiheän sisällön suosioon, mikä tarjoaa lisäarvoa nopeasti.

Tällainen sisältö saa enemmän linkityksiä, jakoja ja sosiaalisia signaaleja, jotka kaikki parantavat orgaanisia hakusijoituksia. Kun markkinoijat huomaavat tämän trendin, he säätävät sisältömarkkinoinnin panostuksia siihen suuntaan. Video ja visuaalinen sisältö tarjoavat informaatiota nopeasti, joten brändit tulevat panostamaan tähän puoleen enemmän.”

Tätä tulee olemaan Google-optimointi 2017

Toivottavasti artikkelista oli hyötyä, ainakin meille tämä oli silmiä avaavaa visiointia tulevaa vuotta ajatellen. Hakukoneoptimointi on mielestämme suuressa murrosvaiheessa. Tai sitten, kuten mm. Jason Duke ennusti, suuret muutokset tuovat samojen asioiden merkitysten pysyvyyttä. Varmasti jatkossa Google-optimointi on muutakin kuin hakusanojen ja pitkien sisältöjen huomioimista. Käytettävyys tulee varmasti nostamaan päätään, jos ei vielä vuonna 2017, niin joskus lähitulevaisuudessa.

Jos haluat pysyä jatkossakin kärryillä siitä, mitä on hakukoneoptimointi vuonna 2017, lue säännöllisesti SEO-blogiamme.

Hauskaa SEOilua vuodelle 2017 ja sen jälkeenkin!