Googlen algoritmipäivitys Penguin 4.0 jylläsi syyskuussa

Penguin 4.0 algoritmipäivitys Googlelta – miten se vaikuttaa hakukoneoptimointiin

Rolling Penguin 4.0 vieri menemään syyskuun 23. päivästä lähtien 2016. Nyt kun pöly on hieman hälvennyt, käydään Googlen Penguin 4.0 algoritmipäivityksen tärkeimmät asiat läpi. Lähteinä tässä kirjoituksessa on käytetty Moz.comin kirjoitusta, jonka on tehnyt Rand Fishkin. Myös brittiläisen SEO-ihmepojan, Charles Floaten havainnot ovat olleet hyödyllisiä Penguin 4.0:n vaikutuksia tutkiessa. Tietenkin myös oma pikku näppituntuma on vaikuttanut datan analysointiin.

Penguin 4.0 toimii reaaliajassa

Mitkä sitten ovat uusimman ”pingviinipäivityksen” tuomat suurimmat muutokset? Penguin 4.0 on osa Googlen algoritmien ydintä eli se toimii nyt reaaliajassa. Tämä tarkoittaa sitä, että:

  • Aikaisemmin jos sivusto sai rangaistuksen Googlelta, se tapahtui vain aika ajoin silloin kun Penguin 1.0-3.0 ajettiin. Eli rangaistukset tulivat kuukausien sykleissä, nykyään ne voi saada heti.

Eli jos sivustosi saa ”penaltia” Googlelta, voi se tulla jo huomenna. Myös rangaistusten korjaaminen ja niistä eroonpääsy voi tapahtua nopeammin. Tämä antaa siis toivoa etenkin sellaisille sivustoille, joissa parhaat praktiikat ovat olleet enimmäkseen käytössä mutta ollaan jostain syystä hetkellisesti hairahdettu väärille teille.

Koko sivustoa ei välttämättä enää rangaista

Toinen suuri juttu tähän Googlen uusimpaan algoritmipäivitykseen liittyen on se, että sivustot eivät välttämättä enää saa kuin osittaisia rangaistuksia. Google rokottaa vain niitä alasivuja, joinne johtaa epäilyttäviä, rangaistukseen oikeuttavia linkkejä. Aikaisemmin koko sivusto sai osumaa, jos Google bongasi jotain epäilyttävää.

Nyt rangaistaan enää yksittäisiä alasivuja sivuston sisällä. Toki jos sivustosi on liian kokonaisvaltaisesti huonolaatuisella linkittämisellä optimoitu, on koko sivustosi edelleen vaarassa. Moni musta hattu -optimoija onkin myhäillyt hiljaa mielessään uusimman algoritmipäivityksen keskellä. Penguin 4.0 ei nimittäin ollutkaan niin pelottava epäilyttävien linkkien eliminoija:

  • Se on totta, että huonolaatuisilla linkeillä ei pitäisi enää pötkiä pitkälle – mutta Googlen linkittämiseen liittyviä sääntöjä rikkomalla voi edelleen pärjätä, jos tekee asiat todella hyvin. Suomeksi sanottuna peittää siis jälkensä hyvin. Lisäksi koko saitti ei ota osumaa jos jäät kiinni vain yksittäisestä hairahduksesta.

Sinun ei siis tarvitse koko sivustoa lähteä korjaamaan tai pahimmassa tapauksessa rakentamaan uudelleen, vaan keskityt siihen alasivuun, joka otti osumaa. Tai annat vaan asian olla ja keskityt uusiin juttuihin. Et siis välttämättä menetä kaikkia saavutettuja etuja, mikäli niitä on ajan myötä sivustollesi siunaantunut hyvien hakusijoitusten myötä.

Penguin 4.0 on tarkempi

Sen olemme jo itsekin huomanneet, ja varmistusta asialle tulee myös muualta, että uusin pingviini on huomattavasti tarkempi kuin edeltäjänsä. Aggressiiviset linkitykset ja huonon auktoriteetin linkkisivustot ovat jo ottaneet osumaa. Enää et pärjää kuin luonnollisilla, hyvän auktoriteetin linkityksillä tai todella hyvin tehdyllä musta hattu -optimoinnilla (joka on siis aina riskivalinta, koska siihen Google pyrkii jatkuvasti löytämään parannuskeinoja).

Jos siis epäilet rikkovasi pahasti Googlen ohjenuoria ja sääntöjä linkittämisen suhteen, kannattaa vielä ajan kanssa tutustua sivustojesi linkkiprofiiliin. On mahdollista, että sivustosi ovat jo kärsineet uusimman Penguin-päivityksen johdosta. Mikäli perustat optimointisi pelkästään valkohattutekniikkaan eli et pelaa ulkoisten linkkien kanssa, voit rauhassa jatkaa normaaliin tapaan.

Tässä vielä Charles Floaten ajatuksia heti 23.9.2016, kun Rolling Penguin 4.0 oli nimensä mukaisesti jylläämässä eli otettu käyttöön:

Tutustu SEO-blogimme muihin kirjoituksiin täältä. Voit myös tilata Digibyrålta hakukoneoptimointia tai konsultointia sivustollesi.