Exact match domain ja sen vaikutus näkyvyyteen

EMD eli Exact Match Domainin merkitys

Yksi isoista kysymyksistä optimoinnin osalta lienee lähivuosina ollut: onko domainin nimellä enää hakukoneoptimoinnissa mitään merkitystä?

Suora vastaus kokeneelta hakukoneoptimoijalta: varmasti on, mutta merkitys ei enää ole niin suuri.

Google päivitti algoritmiaan vuonna 2012 jonka seurauksena sivustojen domainien merkitys hakutulossijoituksissa väheni. Tämän johdosta usko ns. hakusanadomaineihin eli Exact Match Domaineihin hiipui aika lailla SEO-piireissä. Exact Match Domain eli EMD oli ennen sitä ollut todella suuressa suosiossa hakukonemarkkinointia ammatikseen suorittaneiden keskuudessa.

Muutama Exact Match Domain esimerkki Suomen markkinoilta

Case Tilitoimisto.com

  • hakusana: tilitoimisto
  • 1600 hakua kuukaudessa
  • kilpailu kohtuullista isossa maailmassa, Suomessa melko kovaa
  • tilitoimisto.com ränkkää sijalla 1
Exact Match Domain sanalle tilitoimisto

Tilitoimisto.com sijoittui sijalla 1 tilitoimisto-hakusanalla

Tilitoimisto.com:ia tarkastellessa sivuston ykkössija vaikuttaa melko erikoiselta. Sivusto ei ole mitenkään laaja – siellä ei ole paljon optimoitua sisältöä eikä Googlen indeksistä löydy kuin 14 alasivua etusivun lisäksi. Linkkiprofiili tai domainin statistiikkakaan eivät tarjoa suuria selityksiä sivuston erinomaiselle ränkkäämiselle. Joko taustalla on piilotettuja ulkoapäin tulevia linkkejä tai sitten hakusanadomain toimii tässä kohtaa todella voimakkaasti. Varmasti hakusanalla on ainakin jotain merkitystä tässä tapauksessa.

Case Kylpyhuoneremontti.org

  • hakusana: kylpyhuoneremontti
  • 3600 hakua kuukaudessa
  • kilpailu kohtuullista isossa maailmassa, Suomessa melko kovaa
  • kylpyhuoneremontti.org ränkkää sijalla 6
Hakusanan merkitys domainissa, onko sitä?

Muista kuitenkin sijoittaa hakusana urliin, vaikkei sen merkitys domainissa järisyttävän suuri olekaan

Kylpyhuoneremontti.org on tilastojen valossa suorastaan surkea domain mutta optimoitua sisältöä sieltä löytyy mukavasti. Googlen indeksissä eli hakemistossa on 32 sivua. Saattaa olla että tämänkin domainin taustalla on piilotettuja ulkoapäin tulevia linkkejä tai sitten ei. Se vois myös ränkätä sisältönsä turvin. Joka tapauksessa EDM ei tässä tapauksessa ole automaattisesti taannut kärkisijoja, vaikka sija 6 on myös ihan hyvä suoritus. Kun tuloksia tarkastelee hieman tarkemmin, ovat löydökset nämä: kylpyhuoneremontti-oulu.fi sijalla 19, kylpyhuoneremonttihelsinki.net sijalla 29, helsinginkylpyhuoneremontti.fi sijalla 54 ja kylpyhuoneremonttiturku.com sijalla 92. Mainittakoon, että kylpyhuoneremontti.com tai kylpyhuoneremontti.fi eivät päässeet edes 100 parhaan hakutuloksen joukkoon.

Tämän hakusanan kohdalla voidaan siis todeta, että Exact Match Domain ei tee yhtään sen autuaammaksi, jos sivusto ei muutoin ole hakukoneoptimoinnin osalta kunnossa. EMD eli tiettyä hakusanaa täsmälleen vastaava domain oli joskus todella paljon käytetty sekä toimiva hakukoneoptimoinnin taktiikka. Ja kyllä sitä edelleen käytetään sekä vastaan tulee EMD-kauppamiehiä, jotka pyytävät joskus koviakin summia domaineistaan. Mutta tärkeämpää on tietää kaikki muut keinot, joilla sivusto saadaan sijoittumaan.

Vuoden 2012 algoritmipäivitys kuitenkin muutti tilannetta niin paljon, että pelkän domainin nimen turvin ei kukaan voinut enää hakutuloksissa kukkoilla. Googlen algoritmipäivitys heikensi hakusanadomainin merkitystä hakutulossijoituksissa. Monet Exact Match Domain -sivustot tipahtivat huomattavan paljon hakutuloksissa.

Panosta laadukkaaseen sisältöön

Googlen algoritmipäivitykset ovat jatkuvasti pyrkineet viemään hakutuloksia siihen suuntaan, että laadukas ja relevantti sisältö takaa hyviä sijoituksia. On toki olemassa muitakin seikkoja, lähinnä sivuston ulkopuolisia kuten latausajat ja viittaukset muualta netistä. Mutta laadukas sisältö on kuningas, tätä mantraa tulet kuulemaan varmasti monelta eri suunnalta. Algoritmipäivitys rokotti eniten niitä EMD-sivuja, joiden sisältö oli heikkolaatuista verrattuna muihin samalla hakutermillä sijoittuviin sivustoihin. Ja sitä päivitys nimenomaan hakikin, huonolaatuisten domainien mahdollista kilpailuedon poistoa.

Hakukoneoptimointia tekevien on syytä pitää mielessä, että Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman laadukasta sisältöä. Sellaista joka vastaa hakijan käyttämiä hakutermejä parhaiten. Korkealle hakutuloksissa sijoittunut heikolla laadulla varustettu sivusto ei Googlen nykyisiä kriteerejä täyttänyt, joten sellainen joutui päivitysten myötä väistymään huipulta. Toki erikoisia tapauksia tulee edelleen vastaan mutta pääsääntöisesti hyvin sijoittuvat heikkolaatuiset EMD-sivustot löytyvät vähän kilpailtujen hakutermien joukosta.

Opastamme sinua blogissamme paremman sisällön ja optimoinnin tekemiseen.

Exact Match Domain toimii jos sisältö kohtaa asiakkaan toiveen

Haku ”halvat lennot” tuo halvatlennot.fi-nimisen sivustone hakutulossivulla ensimmäisenä. Tällä termillä kilpailu on kovaa mutta sivusto on onnistunut säilyttämään paikkansa ykkösenä, koska tarjoaa vastinetta haulle. Vastaavanlaisiin sivustoihin törmää varmasti muillakin hauilla. Laadukas sisältö ja kunnon optimointitoimenpiteet yhdistettynä Exact Match Domainiin tuovat varmasti tuloksia, sitä ei käy kiistäminen.

Jos joku siis väittää sinulle, ettei domainin nimellä ole enää mitään väliä hakukoneoptimoinnin kannalta, puhuu hän palturia. Merkitys on vähentynyt mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Domainilla on merkitystä, mutta hakusana domainissa ei yksinään enää riitä kilpailuedun antamiseen.